NEOLIT JE ŘADA MODERNĚ ZPRACOVANÝCH VÍN, S DŮRAZEM NA JEJICH ODRŮDOVOST. JSOU ZPRACOVÁVÁNA KVAŠENÍM PŘI NIŽŠÍCH TEPLOTÁCH V NEREZOVÝCH NÁDOBÁCH BEZ APLIKACE ASVK. JDE O VÍNA SE ZBYTKOVÝM CUKREM Z ODRŮD TRAMÍN ČERVENÝ, HIBERNAL A KERNER.
NA ETIKETĚ JE VYOBRAZENA NÁDOBA NEOLITICKÉ KULTURY S LINEÁRNÍ KERAMIKOU, JEJÍŽ STÁŘÍ SE ODHADUJE NA 7 TIS. LET A BYLA NALEZENA V DLUHONICÍCH U PŘEROVA
MEZOLIT JE ŘADA UNIKÁTNÍCH VÍN ZPRACOVÁVANÝCH TECHNOLOGIÍ SUR LIE. PRO VÝROBU TĚCHTO VÍN JSOU POUŽÍVÁNY ODRŮDY CHARDONNAY, TRAMÍN ČERVENÝ A KERNER.
NA ETIKETĚ JE VYOBRAZENO MEZOLITICKÉ ŠÍDLO.
PALEOLIT JE ŘADA UNIKÁTNÍCH SUCHÝCH VÍN ZPRACOVÁVANÝCH V DŘEVĚNÝCH SUDECH, NEBO KERAMICKÝCH NÁDOBÁCH S DŮRAZEM NA JEJICH AUTENTIČNOST PRO VÝROBU TĚCHTO VÍN JSOU POUŽÍVÁNY ODRŮDY RULANDSKÉ MODRÉ, CHARDONNAY A TRAMÍN ČERVENÝ.
NA ETIKETĚ JE VYOBRAZEN MAMUT, JAKO SYMBOL PŘEROVA - PŘEDMOSTÍ, JEDNOHO Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH SVĚTOVÝCH NALEZIŠŤ PALEOLITICKÉHO LOVCE MAMUTŮ
EPES RADES (Z NĚM. ETWAS RARES)JE ŘADA UNIKÁTNÍCH, SUCHÝCH VÍN VÝJIMEČNÝCH ROČNÍKŮ S VYSOKÝM POTENCIÁLEM ZRÁNÍ. TATO VÍNA BY MĚLA PŘEDEVŠÍM VÝRAZNĚ ODRÁŽET TERROIR VINICE NA ŽERNAVÉ.
Dárková krabice s originálním logem, paleolitickými motivy a originálním textem popisujícím historii Předmostí jakožto jedno z nejvýznamnějších světových nalezišť lovců mamutů od přerovského archeologa Mgr. Zdeňka Schenka.
( celý text najdete na našich stránkách v okénku Předmostí )
Tento obal lze použít pouze na láhve typu alsaská pistole
momentálně není k dispozici
Aktuální seznam vín k dispozici, podrobný popis níže u konkrétních
DOBA LEDOVÁ 2023 cuvée polosuché 300,-
TRAMÍN ČERVENÝ 2023 polosuché. 270,-
MAMUT NA SLÁMĚ bílé sladké 0,2l 380,-
CHARDONNAY 2022 bílé suché. 300,-
PINOT NOIR 2018 suché 300,-
MAMUT NA SLÁMĚ 2021
Moravské zemské bílé sladké
alk. 10,5%, zb.cukr 228,5 g/l, kys.5,3 g/l ,
bezcukerný extrakt 42,7g/l
Přerov - Předmostí : Na Žernové
technologie : Hrozny byly sklizeny během října 2021 a následně sušeny na slámových roštech. Lisování proběhlo na dvakrát, po třech a čtyřech měsících sušení. Průměrná cukernatost moštu dosáhla krásných 40°NM.
Následně víno kvasilo a zrálo na novém barikovém sudu Seguin Moreau a nerezovém tanku s obranými rozinkami.
Víno má nádhernou až jantarovou barvu a vynikající viskozitu. Komplexní vůně medu, rozinek a kandované pomerančové kůry dává tušit bohatosti chutí. Plnost, medovost a kořenitost dominují v dochuti která nemá konce.
Toto výjimečné víno doporučujeme podávat tradičně k dezertům a k sýrům s modrou plísní jako Roquefort a Gorgonzola. Výborná je též kombinace s foie gras a karamelizovanými jablíčky.
cena - 380,- momentálně k dispozici
TRAMÍN ČERVENÝ 2020
CHARDONNAY 2020
vyprodáno
ORANGE MAMUT 2020
PINOT NOIR claret 2020
HIBERNAL 2020
PINOT NOIR 2019
TRAMÍN ČERVENÝ 2019 MEZOLIT
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny 25.9 2019 při cukernatosti 19,5°NM.
Technologie - 2 dny macerace, spontánní kvašení, zrání vína na veškerých kvasnicích 8 měsíců na novém akátovém sudu
Popis vína - zlatavá barva, vůně muškátových hroznů, lipového medu s výraznou kořenitostí a jemnou zemitostí.
alk. 12,5%, kys. 5,0 g/l, zb. cukr 5,5 g/l
vyprodáno
DOBA LEDOVÁ CUVÉE 2019 polosuché
alk. 12,5%, kys. 5,4 g/l, zb. cukr 11,9 g/l
cena - 320,- vyprodáno
HIBERNAL 2019
ORANGE MAMUT 2018
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny 28.9.2018 při cukernatosti 20,5°NM.
Technologie - 14 dnů kvašení rmutu Tramínu, dalšího půl roku ve fázi kompotu (přidali jsme do 230l vína 3 kýble otrhaných bobulek) a poté 7. měsíců zrání na barikovém sudu Seguin Moreau fraicheur. Vínko je lahvované nečeřené, nefiltrované, pro větší bohatost chutí lehce zakalené a téměř bez síry (použito 25 mg/l)
Popis vína - jantarová barva s oranžovými odlesky, komplexní vůně kandované pomerančové kůry, propolisu a heřmánkového čaje, v chuti dominují meruňky a medově bylinné tóny s lehkým tanickým charakterem.
Víno se bude výborně snoubit s Asijskými specialitami připravenými na zázvoru a skvěle funguje s kaviárem.
Víno pro opravdové milovníky tohoto stylu vín, doporučujeme nechat několik dní ležet a po té dekantovat.
alk. 12 %, kys. 5,0 g/l, zb. cukr 0,2 g/l
cena - 330,- momentálně není k dispozici
CHARDONNAY 2018 PALEOLIT
Víno z nejhustší výsadby Chardonnay v rámci celé České republiky (11111 hlav/ha), nízké vedení.
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny 28.9.2018 při cukernatosti 19,5°NM.
Technologie - 1 den macerace, spontánní kvašení, spontánní jmf, 6. měs. na veškerých kvasnicích v novém barikovém sudu Seguin Moreau fraicheur, 1 x týdně battonage.
Popis vína - nádherná zlatavá barva, bohatá vůně vanilky, hřebíčku a cukrového melounu, víno je plné chuti s lehkým dotykem ušlechtilého dřeva.
celkový obsah SO2 je pouhých 50mg/l
alk.12,5%, kys. 5,1 g/l, zb. cukr 0,3 g/l
cena - 320,- vyprodáno
TRAMÍN ČERVENÝ 2018 MEZOLIT
selský Tramín bez kompromisů
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny 28.9 2018 při cukernatosti 20,5°NM.
Technologie - 1 den macerace, spontánní kvašení bez odkalení moštu a ležení vína na veškerých kvasnicích po dobu 6ti měsíců, 1. měsíc na novém akátovém sudu
Popis vína - zlatavá barva, vůně muškátových hroznů s výraznou kořenitostí a jemnou zemitostí, v chuti je víno lehce živé a krásně šťavnaté
alk. 12,5%, kys. 4,5 g/l, zb. cukr 3,8 g/l
cena - 250,- vyprodáno
KERNER 2018 NEOLIT polosladké
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny 4.10 2018 při cukernatosti 21,5°NM.
Popis vína - zlatavá barva, vůně lipového květu a medu
alk. 13%, kys. 6,0 g/l, zb. cukr 20,9 g/l
cena - 190,- 0,5l vyprodáno
PINK MAMUT 2018 half - red 100% Pinot noir
Ultimátní přírodní víno z nejhustší výsadby Pinot noir v rámci celé České republiky (11111 hlav/ha), nízké vedení.
Technologie - hrozny byly sklizeny 15.9.2018 při cukernatosti 23°NM. Následně byly rozšlapány a rmut macerován 3 dny včetně třapin. Po vylisování proběhlo spontánní kvašení a malolaktická fermentace na moravských dubovo - akátových sudech. Po osmi měsících bylo staženo z kvasnic a lahvováno nečiřené a nefiltrované. Celkově bylo při výrobě použito pouhých 25 mg/l SO2
Popis vína - tady se vše točí kolem malin. Od malinové barvy, přes vůni po smetanovo - malinovou dochutˇ s rozkouslým malinovým zrnkem
alk.14%, kys. 4,9 g/l, zb. cukr 0,2g/l
cena - 350,- vyprodáno
PINOT NOIR 2017 PALEOLIT
Přírodní víno z nejhustší výsadby Pinot noir v rámci celé České republiky (11111 hlav/ha), nízké vedení.
Technologe : hrozny byly v komplikovaném děštivém počasí sklizeny během září natřikrát a průměrná cukernatost dosáhla 20,5°NM. Následovalo spontánní kvašení 14 dní na rmutu a spontánní JMF na nových dubovo akátových sudech na kterých víno leželo 6 měsíců. Celkem pak 14 měsíců na veškerých kvasnicích. Po té bylo na jaře příštího roku lahvováno bez čeření a filtrace do lahví. Celkový SO2 62mg/l.
Popis vína : krásný, pitelný severní typ Pinotu plný peckovin, višní třešní a drobného červeného bobulového ovoce
alk.12,5%, kys. 4,8 g/l, zb. cukr 0,1g/l
cena - 300,- vyprodáno
CHARDONNAY 2017 PALEOLIT
Víno z nejhustší výsadby Chardonnay v rámci celé České republiky (11111 hlav/ha), nízké vedení.
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny 19.9.2017 při cukernatosti 19,5°NM.
Technologie - vlastní zákvas, 8 měs. na veškerých kvasnicích v dubovo - akátovém sudu, spontánní jmf, 1 x týdně battonage.
Popis vína - nádherná zlatavá barva, bohatá vůně vanilky a citrusů, ve středně plné chuti opět dominují citrusy s lehkým dotykem dřeva a příjemnou dochutí po lemon curd.
alk.13%, kys. 5,4 g/l, zb. cukr 0,3 g/l
cena - 320,- vyprodáno
PINK MAMUT 2017 half - red 100% Pinot noir
Ultimátní přírodní víno z nejhustší výsadby Pinot noir v rámci celé České republiky (11111 hlav/ha), nízké vedení.
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny 1.10.2017 při cukernatosti 20°NM.
Technologie - 2 dny macerace, spontánní kvašení, spontánní jmf, 8 měs. na veškerých kvasnicích, battonage co 14. dní.
Popis vína - barva vína je pivoňková s měděným meniskem, ve vůni dominují tóny třešní s decentní zemitostí, v chuti pak můžete objevit peckoviny a šťavnatost drobného bobulového ovoce.
alk. 12,5%, kys. 5,8 g/l, zb. cukr 0,2 g/l
cena - 350,- vyprodáno
TRAMÍN ČERVENÝ 2017 MEZOLIT
selský Tramín bez kompromisů
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny 19.9 a 27.9 2017 při cukernatosti 19°NM.
Technologie - hrozny byly po sklizni odzrněny a okamžitě lisovány, následovalo spontánní kvašení bez odkalení moštu a ležení vína na veškerých kvasnicích po dobu 7. měsíců
Popis vína - barva je světle žlutá, se zlatavými odlesky. Ve vůni dominují muškátové hrozny a citrusy, doplněné o zemitost a výraznou kořenitost tohoto osvěžujícího vína. Doporučujeme k výrazným, kořenitým úpravám ryb a mořských plodů
alk. 12,5%, kys. 5,0 g/l, zb. cukr 0,2 g/l
cena - 250,- vyprodáno